Ce trebuie sa stiu cand vreau sa angajez un salariat ?

Exista cateva aspecte de care trebuie sa tine cont atunci cand dorim sa facem o angajare , astfel:

• Salariul minim brut pe economie , pentru norma intreaga, este de de 670 lei.

Daca dorim sa angajam pe cineva cu timp partial, respectiv 2 ore/zi , atunci putem sa ii acordam un salariu brut de cel putin 670 lei/ 4 =167.5 lei

• Depunerea la ITM a situatiei locurilor de munca vacante – un model este atasat aici.

Angajatorii au obligatia de a comunica agentiilor pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au sediul toate posturile vacante, in termen de cinci zile lucratoare de la vacantarea acestora.

Comunicarea locurilor de munca vacante se face prin completarea si depunerea la sediile AJOFM a documentului prezentat in atasament, mai sus.

Comunicarea de catre angajatori a locurilor de munca vacante se va face pe suport de hartie sau in format electronic, pe suport magnetic ori e-mail.

• întocmirea si completarea registrului general de evidenta salariatilor

Daca este primul angajat in firma, atunci trebuie sa depuneti o cerere la ITM din raza teritoriala prin care sa solicitati un user si o parola pentru depunerea on line a acestuia.

In vederea obtinerii contului de utilizator, la ITM se depun urmatoarele documente:

a) cerere de eliberare parola – Un model de cerere este atasat aici.

Se recomanda completarea cererii in format electronic sau daca este intocmita de mana, adresa de mail trebuie sa fie scrisa cat mai citet.

De asemenea, se va specifica o adresa de mail valida si la care sa aveti access dv pentru a putea mai tarziu sa activati contul de utilizator

b) copia dupa certificatul de inregistrare al angajatorului

Dupa ridicarea contului de utilizator (plicul securizat) de la ITM, urmeaza activarea contului de utilizator obtinut.

In momentul generarii contului de utilizator la ITM, sistemul transmite automat un mail catre adresa specificata in cerere.

Angajatorii au obligatia de a transmite registrul în forma electronica la inspectoratul teritorial de munca în a carui raza teritoriala îsi au sediul sau domiciliul, dupa caz, cel târziu în ziua lucratoare anterioara începerii activitaiti de catre primul salariat.

• Intocmirea contractului de munca

Contractul individual de muncă se încheie numai în formă scrisă. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului.

Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă. Incălcarea prevederilor cu privire la obligaţia înmînării unui exemplar din contractul individual angajatului, se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei.

Începând cu 01.01.2011, nu se vor mai înregistra la inspectoratele teritoriale de muncă, contractele individuale de muncă. Acestea se vor înregistra în format electronic în registrului general de evidentă a salariatilor.

Tot de la 1 ianuarie 2011 încetează existenta carnetului de muncă, după această dată evidenta muncii realizându-se electronic prin intermediul registrului general de evidentă a salariatilor reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 161/2006 cu modificările si completările ulterioare.

Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata şi cu privire la funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, precum şi fişa postului, cu specificarea atribuţiilor postului. De asemenea, viitorul angajat va fi informat şi despre criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.

Prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

• Angajarea în muncă a unei persoane care nu are certificatul medical care să îl declare apt de muncă, atrage nulitatea contractului individual de muncă. (Nulitatea nu va mai putea fi ,,acoperită” prin efectuarea ulterioară a acestor analize.)

Incălcarea de către angajator a obligaţiilor cu privire la certificatul medical la angajare sau evidenţa muncii lucrate, se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei.

• Cote contributii:

– CAS: 20,8 %

– CASS: 5,2%

– Somaj: 0,5%

– Accidente si boli profesionale: intre 0,15% si 0,85% –in functie de codul CAEN al societatii

– Concedii si indemizatii : – 0.85% (angajator

– Fond de garantare pentru plata creantelor salariale 0,25%

Articole similare

One Thought to “Ce trebuie sa stiu cand vreau sa angajez un salariat ?”

  1. […] Articol Contzilla, Contabilitate, fiscalitate, monografii contabile, IAS […]

Comentariul tau aici